Cik maksā labas vēlēšanas?

2009.gada 6.jūnijs. Neliels satrēgums Tīnūžu iecirknī ap 10:00.

2009.gada 6.jūnijs. Neliels satrēgums Tīnūžu iecirknī ap 10:00.

2009.gada 6.jūnija vēlēšanas bija pirmās Latvijā, kad vienlaicīgi notika divas vēlēšanas.

Ikšķiles novadā tradicionāli ir divi vēlēšanu iecirkņi – Domes ēkā Ikšķilē un Tīnūžu tautas namā. Pirmajā reģistrēti ap 3,800 vēlētāju, otrajā ap 1,300. Pirmais ir aptuveni 100 kv.m liela zāle, otrais – kādus 500 kv.m liela zāle. Šo varētu saukt par tradīciju, kas strauji pieaugot tieši Ikšķiles iedzīvotāju skaitam, ir radījusi nelielu neērtību  – 3 reizes lielākam vēlētāju skaitam vienā laika periodā jāuzturas 3 reizes mazākā telpā.

Tomēr vēlēšanu procesā ir ne tikai tradīcijas, bet arī zināmi noteikumi. Šajā gadījumā es gribu pievērsties aizklātības principam. Veicot vēlēšanu novērotāja pienākumus Tīnūžu iecirknī, es konstatēju, ka 3 kabīnes ir par maz šādam iecirknim šādām vēlēšanām. Ap pulksten desmitiem bija brīži, kad aptuveni 10 vēlētāji stāvēja rindās pie kabīnēm un nevarēja nobalsot. Lai kaut kā risinātu situāciju, plašajā zālē tika uzstādīti trīs papildus galdi. Aizklātuma principu šajā gadījumā nodrošināja vairāku metru attālums starp galdiem.

2009.gada 6.jūnijs. Ievērojams satrēgums Ikšķiles iecirknī ap 14:00.

2009.gada 6.jūnijs. Ievērojams satrēgums Ikšķiles iecirknī ap 14:00.

Vēlāk, man pašam balsojot Ikšķiles iecirknī, savu izvēli nācās izdarīt stāvot ļaužu pūlī iecirkņa vidū – mazajā telpā nebija neviena brīva stūra, bet pie trīs aizklātajām kabīnēm veidojās blīva rinda. Protams, es varēju pagaidīt vai atnākt vēlāk. Protams, to no manis varētu lūgt, ja šāds sastrēgums būtu force majore.

Vēlēšanām bija atvēlētas tieši 13 stundas. Viena balsošana – sarakstu izskatīšana, atzīmēšana, salikšana aploksnēs, aizlīmēšana – pēc maniem novērojumiem aizņēma vidēji 5 minūtes. Tātad, viena kabīne visas dienas garumā varēja apkalpot 156 vēlētājus. Tas nozīmē, lai teorētiski Ikšķiles iecirknis būtu gatavs uzņemt visus savus vēlētājus, ir nepieciešamas 24 vēlēšanu kabīnes. Iecirknī bija 3 slēgtas kabīnes un 2 aizslietņi. Protams, lielāku skaitu vēlēšanu kabīņu Ikšķiles domes zālē ievietot nevar, bet par laimi Ikšķiles pašvaldībai pieder arī skolas aktu zāle vai pat sporta zāle, kurā vietas pietiks visiem.

Varētu apspriest, cik gaidīti ir vēlētāji … Taču vēlēšanas ir jau aiz muguras, tādēļ es jautāju: “Cik maksātu 25+10 (Ikšķile+Tīnūži) slēgtas vai daļēji slēgtas vēlēšanām piemērotas kabīnes?” Es ceru, ka uz nākošajām vēlēšanām pašvaldība gaidīs visus vēlētājus.

Ne visas, bet daudzas lietas pozitīvs noskaņojums var atrisināt :)

Ne visas, bet daudzas lietas pozitīvs noskaņojums var atrisināt 🙂

Sveicu visus jaunos un arī jaunos vecos Ikšķiles novada domes deputātus! Lai veicas lielos un mazos darbos, novada iedzīvotāju intereses pārstāvot.

ikskile.com: Vēlēšanu piezīmes «Pavasaris 2009». Andra stāsts

Komentēt