Eksperiments: “ideāla dzīve” nogalina

Informācijas aģentūra

00569_Kelhuns20.gadsimta 60-ajos, 70-ajos gados ASV zinātnieks Džons Kelhūns (John B. Calhoun / Джон Кэлхун) veica virkni interesantu eksperimentu. Kelhūns gribēja uzzināt, kas notiks ar pelēm, ja tām būs ideāli dzīves apstākļi.

Zinātnieks nodrošināja peles ar ēdienu un dzeramo neierobežotos daudzumos, maksimāli tās aizsargāja no jebkādām slimībām, nodrošināja nepieciešamos apstākļus, lai tās varētu neierobežoti vairoties, un pasargāja peles no to dabīgajiem ienaidniekiem. Tomēr peļu kolonija tā vietā, lai izbaudītu ideālo dzīvi, pēc kāda laika izmira.

Džons Kelhūns visu dzīvi veica eksperimentus ar pelēm un ar saviem eksperimentiem paredzēja, kas nākotnē var sagaidīt cilvēci. Daudzu eksperimentu rezultātā viņš izdomāja jaunu terminu – «behavioral sink» (“biheiviorālā kloāka” vai burtiskā tulkojumā “uzvedības kloāka”). Šīs parādības būtība: nokļūstot garlaicības un pārapdzīvotības apstākļos, dzīvo būtņu uzvedība mainās no konstruktīvas un pozitīvas uz destruktīvu un deviantu.

Kelhūns veica daudzus eksperimentus, kas izraisīja lielu Rietumvalstu sabiedrības interesi. Visslavenāko un visinteresantāko no tiem ar nosaukumu “Visums – 25” Kelhūns…

Skatīt ziņu 769 more words

Komentēt