Ikšķile par savu patstāvību. 46% ir par maz vai pietiekami? * Ja 46% ir 82% un 98%…


2019. gada 12. maija rīta ziņa:
“98,45 % no 3299 APTAUJAS DALĪBNIEKIEM IESTĀJAS PAR PATSTĀVĪGU IKŠĶILES NOVADU.”
Aptauja ir notikusi, atbildes saskaitītas un rezultāts zināms. Svētdiena atpūtai, un tad sāksies manipulācijas ar rezultātu. Domājams, ka tiks iedarbināta velnišķīgā loģika, lai publiski pierādītu, ka aptauja, lai gan ir notikusi, nav vērā ņemama un nav pūļu un vadītāju riska vērta, lai atkārtotu citos novados. Piemēram, Ķeguma un Lielvārdes.

Tikai skaitļi.
2014. gada Eiropas parlamenta vēlēšanās Ikšķiles novadā balsstiesīgi 6784 vēlētāji, nobalso 2803 (41%).
2017. gada pašvaldību vēlēšanām Ikšķiles novadā balsstiesīgi 7030 vēlētāji, nobalso 4015 (57%).
2018. gada vēlēšanām balsstiesīgi 7117 vēlētāji, nobalso 4956 (70%), bet šeit jāņem vērā vēlētāju “tūrisms”, kas Ikšķilei parasti piesaista brīvdienu ciemiņus – viesbalsotājus.
2019. gada Ikšķiles novada aptauja par Ikšķiles novada statusu. Balsstiesīgi 7117 (2018. gada dati), aptaujā piedalās 3299 novada iedzīvotāji (46% pret balsstiesīgo skaitu).

Pārdomas. 46% ir par maz vai pietiekami?
Tas ir par maz, lai spekulāciju par skaitli nebūtu vispār. Diemžēl Ikšķiles novada vadība (cilvēki amatos) nav tik laba, lai valsts kontrolētajos un citos “reformu kārajos” mēdijos propagandētais viedoklis par “sliktajiem vadītājiem, kas cīnās par krēslu” paliktu bez rezultātiem. Tam šajā gadījumā bija nozīme, jo ir cilvēki, kas ar nepiedalīšanos savā veidā protestēja pret konkrēto pašvaldības vadību. Tā cilvēki mēdz darīt, kad neredz citu iespēju – ja nav, tad lai nav! Šī novada pašsaglabāšanās kampaņa bija laiks, kad novada vadībai bija jānāk savu novadnieku priekšā un vispirms jāklausās, pēc tam “jākaisa sev pelni uz galvas” un tad jāsola. Diemžēl nācās dzirdēt tikai to, ka viss tiek darīt labi, pareizi, pietiekami un atbilstoši. Jā, dažas lietas patiešām var saukt par atbilstošām, bet “atbilstošā” skaidrojums jau gadiem ilgi ir neatbilstošs.
Kāds varbūt gribēs meklēt vainu opozīcijā, bet nav pamata teikt, ka tie neaktīvie ir opozīcijas vēlētāji, jo tieši opozīcijā izspiestās partijas organizēja kampaņu par to, lai Ikšķiles novada iedzīvotāji apzināti izvēlētos Ikšķiles novadu kā patstāvīgu pašvaldību. Apzināti, t.i. saprotot “kādēļ?” tieši savas dzīves norisēs, nevis tikai patriotiskos vārdos.
Vēl viena grupa novadnieku, kuri neatnāca uz aptauju, varētu būt Ogres novada pierobeža. Jā, vēsturiskā infrastruktūra ir centrēta uz Ogri, un ģeogrāfija ir nepārsūdzams spriedums. Nu, vismaz bez miljonu investīcijām nepārsūdzams. Tādēļ ir pamats domāt, ka praktisku apsvērumu dēļ šie daži simti šajā aptaujā izvēlās klusēt. Viņi negrib iestāties pret Ikšķiles novadu, bet Ogres “rajona” variantā viņiem ir cerības, lai gan pašlaik bez pamata, ka viņu praktiskajā dzīvē kaut kas var uzlaboties.

46% no visiem balsstiesīgajiem tomēr ir pietiekami, jo tie ir 82% no balsstiesīgajiem, kas piedalās pašvaldību vēlēšanās (2017. gads). Tas ir pietiekams vairākums, lai skaidri pateiktu, ka Ikšķiles novada iedzīvotājiem pašlaik piedāvātie esošās kārtības grozījumi nav pieņemami.

Latvijas Satversmes sapulces 1922. gada 15. februāra kopsēdē pieņemtā Latvijas Republikas Satversmes 2. pantā rakstīts:
“Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.”
Wiki rakstīts: “Starp citiem likumdošanas aktiem Satversmes sapulce pieņēma arī likumu par pagastu pašvaldībām, likumu par apriņķu pašvaldībām, likumu par Latvijas iedalīšanu apriņķos …

Ja Latvijas valsts varā iebalsotie un viņu darbā pieņemtie uzskata, ka ATR tomēr ir nepieciešama, gatavojiet un iesniedziet tautai – Latvijas suverēnās varas īpašniecei – priekšlikumu, ko Latvijas tauta pieņems. Vienu, otru, kaut piecdesmit. Lai tas notiktu produktīvāk, aicinu sasaukt 2. Satversmes sapulci – Tautai un Zemei, lai cilvēki, kurus tauta iebalsos jeb pieņems darbā tikai šim mērķim, pēc iespējas ātri un kompleksi izstrādātu un liktu tautai priekšā vispusīgu Latvijas Tautas un Zemes attīstības stratēģiju. Bez koalīcijas padomēm, bez budžeta sloga, bez krēslu dalīšanas vilinājuma.

Par 2. Satversmes sapulci – Tautai un Zemei!

A. Doveiks
Ikšķile, 2019.05.12

Viena doma par “Ikšķile par savu patstāvību. 46% ir par maz vai pietiekami? * Ja 46% ir 82% un 98%…

  1. Atpakaļ ziņojums: Sveiciens Ventspilij no Ikšķiles! Sveiciens Aivaram no Andra! – Tā dzīvojam. Latvijā. Pasaulē

Komentēt