Ikšķilē saskata interešu konfliktu

Andris: Aizgājušo dienu hronikas.

Db.lv, 2007. gada 8. marts 10:36

Saskaņā ar Ikšķiles kultūras biedrību sniegto informāciju dome plāno jaunu projektu, kas paredz senā Ikšķiles Upurkalna nolīdzināšanu un autostāvvietas būvniecību. Plānotais projekts lēšams 4 miljonu latu apmērā, no kuriem vairāk nekā 200 000 lati pārskaitīti firmai SIA India, kuras arhitekte Zane Karpova ir Ikšķiles domes izpilddirektora Jāņa Karpova meita.

Atklāto vēstuli, kurā Ikšķiles iedzīvotāji pauž protestu pret Ikšķiles novada domes plāniem Ikšķiles estrādes vietā būvēt jaunu kultūras centru, kā arī pret iespējamo estrādes nojaukšanu vai pārbīdi, dažu dienu laikā parakstījuši vairāk nekā 700 ikšķiliešu. Atklātā vēstule adresēta atbildīgo valsts institūciju vadītājiem, medijiem, Ikšķiles novada domes priekšsēdētājam Jānim Rudzītim, Db.lv informēja Ikšķiles kultūras biedrības.

Ikšķiles kultūras biedrība un novada iedzīvotāji uzskata, ka Ikšķiles estrāde ir nozīmīgs sabiedrisks kultūras objekts, kuram vērtību piešķir fakts, ka tas 1981. gadā tapis sabiedriskā kārtā un ir svarīgs kā neatņemama Ikšķiles pilsētas un Daugavas senlejas ainavas sastāvdaļa.

Jaunā domes projekta īstenošana paredz senā Ikšķiles Upurkalna nolīdzināšanu un autostāvvietas būvniecību. Pēc sabiedriskās apspriešanas 2006. gada septembrī ir notikusi jaunbūvējamās ēkas novietojuma būtiska izmaiņa, kas nav apspriesta publiski. Plānotais projekts lēšams 4 miljonu latu apmērā, no kuriem vairāk nekā 200 000 lati pārskaitīti firmai SIA India, kuras arhitekte Zane Karpova ir Ikšķiles domes izpilddirektora Jāņa Karpova meita. Šeit esot saskatāms interešu konflikts.

„Pašvaldība nav noformējusi būvvietas izvēles aktu saskaņā ar pastāvošajiem būvnoteikumiem un izsniegusi projektēšanas atļauju – arhitektūras un plānošanas uzdevumu – SIA India,” informē Ikšķiles novada domes deputāts Oļģerts Tamovičs.

„Pieņemtajā darbā piedāvātās arhitektūras kvalitāte neatbilst mazpilsētas apbūves kontekstam. Ēkas funkcionālais plānojums ir haotisks, neatrisina nama pamatfunkciju un būs neracionāls ekspluatācijā. Satraucošākā ir iecere paredzētās būves dēļ nojaukt pagājuša 20. gadsimta 80. gados sabiedriskā kārtā būvēto, labi funkcionējošo brīvdabas estrādi un, ignorējot kultūrvēsturisko vidi, veikt Daugavas senkrasta reljefa pārveidojumus,” uzskata mākslinieks, profesors Valdis Villerušs.

Ņemot vērā Ikšķiles novada un pilsētas infrastruktūras nesakārtotību un katastrofālo ceļu, ietvju un apgaismojuma stāvokli, sakarā ar ierosināto krimināllietu KL. 96.p ar Lietas Nr. 11310066405 Kaparāmuru karjers-ezeri un administratīvo nespēju 2006. gadā apgūt budžeta līdzekļus LVL 1 310 274 apjomā, Ikšķiles iedzīvotāji uzskata, ka pašreizējā Ikšķiles novada domes vadība nespēs profesionāli veikt tik liela finansiāla apjoma būvniecības projektu. Ikšķiles novada dome vairāk nekā 2 gadus neesot spējusi nodrošināt bērnudārza – PII Urdaviņa – rekonstrukciju un teritorijas iekārtošanu. Rindā uz to gaidot 300 bērnu un tam bija jābūt pabeigtam 2005.g. augustā. 2006.g. tam papildus tika piešķirti LVL 65 000, bet 2007.g. plānots piešķirt vēl LVL 518 000.

Komentēt